fbpx

Pastoritega Kosovos lähetustööd maitsmas

“Pastorite Kosovo reisi eesmärk oli kogeda lähetustöö lõhna ja maitset,” ütles Erki Tamm, kes on mõelnud sellisele ettevõtmisele paar aastat. Pühapäevasel teenistusel Priština Calvari Chapelis juhiti pastorite ansambliga ülistust.

Juba kaheksa aastat Kosovos teeninud Dailyle ja Dejanile paluti nende kodukoguduses õnnistust ja tänati neid pühendunud teenimistöö eest.

Viimasel ajal ennekõike keerulises olukorras elavate romade keskel. Reisil kohtuti ka roma, aškali ja egiptuse päritolu inimeste eestkõneleja, Isak Skenderiga ning Serbia õigeusukiriku esindajatega Kosovos. Osaleti ka ülestõusmispüha südaöisel teenistusel.

EKB Liidu sõsarliitu, Kosovo Protestantlike-Evangeelsete Koguduste Liitu, kuulub 38 kogudust, mille presidenti, Femi Cakollit, külastati uhiuues ning kõige kaunimas Kosovo vabakirikus. Samuti tutvuti pealinna kogudusest lähtunud koguduserajamisega, mille eestvedaja on ka kohaliku hambaravikliiniku arst ja omanik.

Pühapäevasel jumalateenistusel Calvari Chapel’is, jagasid eesti pastorid ning reisi üks korraldajaid, Helina Voogne, kuidas Jumal nende elus ja teenimistöös on end ilmutanud. Ühiselt õnnistati ka USA päritolu pastorit Mark Yocom’i ja tema abikaasat.
Enamik Kosovo vabakirikute liikmed on islami taustaga albaanlased. Serblased on tradistiooniliselt õigeusklikud, kuigi ka nende hulgas on vabakoguduste liikmeid.

Kosovo ühiskonna suureks väljakutseks on rahvuslikud vastuolud, mis Jugoslaavia riigi lagunemisel 90ndatel sõjani viisid, mille haavad veel siiani inimestevahelistes suhetes ja poliitikas tunda annavad. Iseseisva riigi kursi valinud Kosovo koosneb peamiselt kahest suurest rahvusgrupist – islamiusulistest albaanlastest ja õigeusklikest serblastest. Sõja käigus hävitati hulganiselt kirikuid. Paljud inimesed on siiani kadunud. Viimasel paarikümnel aastal on aga välismaa rahadega rajatud sadu mošeesid.

Rahu tagavad siiani NATO väed (KFOR). Turvatakse ka kirikuid, sh ajaloolist Visoki Decani kloostrit, mida viimati 2004. aastal rünnati. Ühiskonna tasakaaluka arengu üheks tõsiseks piduriks on korruptsioon.
“Siin olles mõistan, kui väljateenimatu ja suur on olnud Jumala arm Eestimaa üle. Oleme tulnud samasugusest kommunistlikust tagapõhjast, kuid meie revolutsioon oli “laulev”. Meil on olnud võimalus maad üles ehitada rahus,” ütles Erki Tamm oma pühapäevases jutluses. “Kosovo on nüüd meie palvetes rohkem kui kunagi varem.”

Toomas Vardja film 1. päevast:
https://www.dropbox.com/s/eoaz9td00ml3d3w/KOSOVO%201%20P%C3%84EV%20V%C3%84IKE%20VERSIOON.mp4?dl=0

0
    0
    Ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi